Чому варто працювати не більше 40 годин на тиждень – біолог дав поради щодо відпочинку на вихідних

Як відпочивати на вихідних, щоб відпочити: поради біолога

© palinchak/depositphotos Для того аби тіло відпочило достатньо двох днів вихідних. 

Якщо людина працює по 50-60 годин на тиждень, тіло може не встигнути відпочити за вихідні, тому що накопичилося забагато втоми. Тому варто зменшити кількість робочих годин на тиждень, розповідає фахівець із нейронауки, співавтор та керівник методології “Змінотворці”,  викладач Києво-Могилянської бізнес-школи та школи “Майбутні”, кандидат біологічних наук Петро Чорноморець в інтерв’ю редакторці відділу освіти та науки ZN.UA Оксані Онищенко.

“Якщо за попередні п’ять днів ти працював 30–40 годин, тоді двох днів буде достатньо, щоб відпочити. Якщо працював 50 чи 60 годин на тиждень, то треба відпочивати вже три або чотири дні”, – розповів біолог. 

За його словами, є чимало досліджень, які проводилися серед офісних працівників. Вони свідчать, що людина є максимально продуктивною, якщо її робочий графік становить у середньому 40 годин на тиждень. 

“Якщо вона працює 50 годин на тиждень, то встигає за цей час зробити менше, ніж зробила б за 35 чи 30. Коли ти напланував чогось і не встиг зробити за 40 годин, звісно, робиш у додатковий час”, – зазначив Петро Чорноморець. 

Науковець додав, що через це в людини падає продуктивність і вона наступного тижня не встигає зробити все заплановане навіть за 40 годин та починаєш працювати ще більше. 

“Це одна з воронок вигорання”, – констатував він.

Важливо! Ця публікація заснована на останніх та актуальних наукових дослідженнях у сфері медицини та має виключно загальноінформаційний характер. Публікація не може бути підставою для встановлення будь-яких діагнозів. Якщо ви захворіли або потребуєте діагнозу, зверніться до лікаря!

Джерело

No votes yet.
Please wait...
Поділіться своєю любов'ю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *